onsdag 14. april 2010

Virkelighetsoppfatning kristendommen, buddhismen og Platon

Eksamensoppgave
OPPGAVE 1

Virkelighetsoppfatningen i kristendommen, buddhismen og Platons filosofi og sammenligning mellom de tre : (Katinka, Karianne og Karl)

a) Kristendommen
Verden og mennesket ble skapt av Gud i hans bilde, som har all makt. Menneskene er syndere. De tror på en høyere makt. Jesus. Hvis man tror og angrer på sine synder får man tilgivelse og blir frelst.

Buddhismen
De tror ikke på at det finnes noen Gud som bestemmer over dem, men følger Buddhas lære. De tror på gjenfødelsen, at verden begynner på nytt etter dommedag. Livet går igjen til det kommer til Nirvana, som er en mental tilstand. Når du først har kommet dit er sirkelen ferdig. For å oppnå Nirvana må de gi avkall på begjær og hat. De tror at begjær gir dem lysten på mer, og derfor skal de ikke ha noe for å slippe et savnet på mer.

Platon
Han trodde på at alt var et produkt av en ide som stammet fra idéverden. Han hadde et dualistisk syn på verden, at kroppen og sansingen var del av det fysiske verden, mens sjelen og tankene var en del av ideenes verden. To forskjellige gode handlinger er forskjellige, men de er fortsatt begge ideer om det gode.
Sammenligning
Det er tre måter å oppfatte verden på. Begge religionene mener at du kan eviggjøres, men Platons idelære sier bare noe om hva det er å være et levende menneske.
Religionene trodde på en makt, mens Platon trodde det var en annen dimensjon.
Kristendommen trodde på et samhold, Buddhismen og Platons idelære trodde på det individuelle.

Ingen kommentarer: